Egészséges gyümölcs- és zöldséglevek válogatós gyerekeknek – 4 Tuti recepttel

 

Sok szülő számára egy soha véget nem érő harc, hogy a gyermekeik elegendő friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak minden áldott nap.
Becslések szerint a magyar gyerekeknek mindössze 10-25% -uk fogyasztja az ajánlott napi friss gyümölcs és zöldség mennyiséget! Ez egy nagyon aggasztó tény.

Tudatos szülőként két lehetőségünk van: vagy folyamatosan kiselőadásokat tartunk a gyerekeknek a helyes táplálkozásról, vagy felvesszük a kesztyűt, és más módszereket keresünk a gyermekek vitaminbevitelének “fájdalommentes” növelésére. Itt jönnek a gyerekek számára kipróbált nagyszerű és finom juice receptek!

Elkészítésük roppant egyszerű, csak bedobjuk a hozzávalókat a gyümölcsprésbe és az étkezések körüli küszködések a múlté lesznek!
A konyhában levő gyümölcsprés nagyban hozzájárulhat a gyermekek napi egészséges étrendjéhez. Valójában, ha ügyesen csináljuk, a
gyümölcsfacsarás olyan szórakoztató családi tevékenységgé válhat, amit mindenki alig vár.
A gyerekek hamarosan megtanulják szeretni ezeket a színes, egészséges italokat. Ha megengedi nekik, hogy saját recepteket hozzanak létre, akkor még szívesebben vesznek részt a facsarásban. Ne lepődjön meg, ha közben olyan nevekkel látják el az italokat, mint a “narancsos varázsital”! 🙂 Valójában csak a képzeletünk és fantizáink szab határt…

Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek kb. 2 éves koruktól kezdhetnek el inni kis mennyiségben zöldséglevet – először csak fél pohárral.

A házilag elkészített juice-ok előnye gyermekeknek:

Miért kellene elgondolkodnia azon, hogy facsart gyümölcs- és zöldségleveket adjon a gyermekeinek? Ha azzal küszködik, hogy a gyermeke nem hajlandó zöldséget- gyümölcsöt enni, akkor ezek a könnyű, tápláló finomságok véget vethetnek a csatározásoknak. A gyerekek számára készített gyümölcslevek segítenek csökkenteni az étkezések feszültségét, mivel egészséges friss alternatívát kínálnak könnyen lenyelhető
formában.

Idővel a gyermekei is megtanulják szeretni a zöldséget és a gyümölcsöt, de nem kell erőltetni a dolgot. Nyugodtan hátradőlhet tudván, hogy gyermekei minden létfontosságú tápanyagot megkapnak, amire növekvő testüknek szüksége van.

6 legfontosabb előny:

 

1. A leveken keresztül lehet a legtöbb tápanyagot biztosítani

Bár a nyers zöldségek rágcsálása igazán jót tesz, a tápanyagok meglepően nagy része marad a rostokba zárva. Ez azt jelenti, hogy testünk nem tudja feldolgozni ezeket az anyagokat. A gyerekeknek készített préselt levekkel az összes fontos és hasznos tápanyagot meg tudja tartani, és a fiatal szervezetek számára rendkívül könnyű feldolgozni az összes vitamint, ásványi anyagot és enzimeket. Igaz, hogy a rost elveszett a folyamatban (a pépben marad), de a rostot könnyen hozzá lehet adni más módon. A rostot hozzá lehet adni pörkölthöz, levesekhez, vagy éppen
répatortához!

2. Ízletes variációkat készíthet facsarással

Amikor gyerekek számára keres zöldség- vagy gyümölcslé receptet, választhat egyszerű leveket, amiknek az édességéről a répa vagy a cékla gondoskodik (és ez utóbbi ragyogó színt is ad az italnak!). Adjon lehetőséget a gyerekeknek, hogy részt vegyenek a levek elkészítésében, engedje meg nekik, hogy legyen beleszólásuk az alapanyagok kiválasztásában! Higgye el, sokkal könnyebben lecsúszik a brokkoli, ha a gyerek rakja be
a juicerbe…

3. Egyszerű módja a szerveztükben található “zölségraktárak” feltöltésének

Sokkal egyszerűbb, ha a gyerek örömmel elfogyaszt egy pohár zöldséglevet, mintha folyton arról kellene őket győzköni, hogy egyenek meg egy tányér sárgarépát és brokkolit. Alma és narancs segítségével könnyedén ízesítheti még a “legproblémásabb” zöldségeket is.

4. Nem csökken a tápanyagok mennyisége a főzés miatt

A gyerekek számára javasolt gyümölcs- és zöldséglé receptek kihozzák a lehető legtöbb jót a a friss gyümölcsökből és zöldségekből. Ha a zöldségeket megfőzzük, mindig veszítünk az értékes tápanyagokból, akármilyen kíméletes eljárást is használunk. A juice-ok azonban
friss és nyers alapanyagokból készülnek, így megőrzik az összes vitamint, ásványi anyagot és enzimeket.

5. A gyerekek kínlódás nélkül ismerik és szeretik meg a zöldségek ízét

Ha otthonában válogatós evők vannak, tudja, hogy abszolút rémálom lehet különböző zöldségek ízével kísérletezni. Néhány gyerek még a gyümölcsöt sem eszi meg! Gyümölcs- és zöldséglé receptek használatával fokozatosan vezethet be a gyerekeknek különböző ízeket, és megkönnyítheti a folyamatot azáltal, hogy az édesebb, ismerősebb lehetőségekkel kezd, majd idővel kis mennyiségű új zöldséget ad a lébe.

6. Tápláló uzsonnák a gyerekeknek

Mindannyian ismerjük az “Anya, éhes vagyok” nyafogást! Nos, ezekkel a receptekel egészséges uzsonnák kincsestára lesz a birtokában! A gyerekek segíthetnek a zöldségek előkészítésében és kiválasztásában, nevet is kitalálhatnak a saját receptjükhöz. És ezzel legallább biztosan jóllaknak…. nos, legalább egy időre!

Azzal, hogy saját maga készíti el a gyümölcslevet, teljesen biztos lehet abban, hogy amit fogyasztanak, az tartósítószermentes. Ellenőrizheti az italok cukortartalmát is, így biztos lehet benne, hogy nem ad túl sok édes dolgot a gyermekeinek. Az egyensúlyra kell törekedni.

 

 

12 Tipp: Így kezdjen hozzá tudatos szülőként

Most, hogy mindent tud a gyerekek számára írt gyümölcs- és zöldséglé receptekről, itt az ideje a lovak közé csapni! A juice kaland szórakoztató élmény lehet az egész család számára. Ne felejtsük el, hogy a kisgyerekeknek készített juice-ok fogyasztásáról beszéljen egy egészségügyi szakemberrel, különösen akkor, ha olyan gyerekekről van szó, akiknek a cukor gondot okoz. Egyes gyümölcs- és zöldséglé receptek nagyon erősek lehetnek a fiatal szervezetek számára, és túl magas lehet bennük a cukor.

1. Ne úgy kezdje, hogy “zöldséglének” hívja!

Legyen kreatív – találjon ki valami különleges, csábító nevet, aminek a gyerekek nem tudnak ellenállni. Ha a gyerekek éppen odáig vannak egy meséért, filmért vagy éppen könyvért, próbáljon meg olyan nevet kitalálni, ami kapcsolódik a rajongásuk tárgyához!

2. Adjon kötényt vagy különleges “juice szakácsruhát” gyermekére!

Mi lenne, ha a gyerekek kapnának valami jópofa kötényt, amiben segíthetnek a leveket elkészíteni?! Kérdezze meg őket, mit akarnak viselni. Ha lehetővé teszik számukra, hogy részt vegyenek a folyamatban, nagyobb valószínűséggel fogják majd el is fogyasztani azt, amit csináltak.

3. Szerezzen be minden gyereknek színes poharat, amit csak a gyümölcslé ivásra használhatnak!

Még jobb, ha hagyja, hogy a gyerekek saját bögrét válasszanak maguknak vásárláskor. Vonja be őket már az előkészületekbe is! Imádják a gyerekek ezeket a dolgokat!:)

4. Gyümölcslevek után igyon egy kis vizet vagy kínáljuk meg sajttal!

Ne felejtsük el, hogy a gyümölcslevek hatással lehetnek a fogak egészségre, ezért javasolt a gyerekeknek inni egy kis vizet a gyümölcslevek után. A fogmosás közvetlenül a levek ivása után nem jó ötlet. Jobb tipp, ha szem előtt tartjuk azt, hogy a sajt segít normálizálni a pH-értéket a
szájban, ezért juice ivás után kínáljuk meg a gyerekeket néhány szelet sajttal!

5. Ne kezdjen erőteljes, karakteres gyümölcslevekkel azonnal!

Szoktassa hozzá a gyereket a juice-okhoz úgy, hogy eleinte higítja a megszokott italukat. Rengeteg időbe telhet, mire megszerethetik a különböző ízeket – legyen türelmes.

6. Gyümölcs- és zöldséglevek telíthetnek!

A gyeremekek számára a legmegfelelőbb idő egy frissen préselt finom juice elfogyasztására a reggel, vagy éppen iskola után egészséges, tápláló uzsonna gyanánt. Ha utána sajtot is adunk mellé, még jobb!

7. Zöldségekhez érdemes eleinte almát vagy narancsot hozzáadni!

Bár az a célunk, hogy a lehető legtöbb zöldséglevet juttassuk gyermekeink szervezetébe, mégis célszerű a gyümölcsök hozzáadásával elindulni. Ez segít a gyerekeknek alkalmazkodni az új ízekhez. Csak legyen óvatos, ha a cukor gondot okoz gyermekének! Ebben az esetben mindig először beszéljen orvosával a juice-olásról.

8. Vonja be az óvónőt vagy tanarát is!

Ha arra próbálja rávenni a gyerekeket, hogy elfogadják a zöldségleveket, akkor miért nem hívja segítségül a tanárát is? Kérje meg, hogy beszéljenek a gyümölcsökről és zöldségekről vagy az egészséges táplálkozásról. Ha a “tanár” azt mondja, hogy ez jó, akkor általában azt jelenti, hogy ez az abszolút legjobb és kötelező!

9. Hívja el gyermekének barátját is egy “juice-party”-ra!

Vegye rá a gyermekét, hogy hívja el az egyik barátját és mutassa meg neki, hogy milyen ügyesen készíti el maga az italt! Lehet, hogy élvezni fogja, hogy a barátja előtt bemutathatja a tudományát és büszke lesz magára!

10. Ne kényszerítse gyermekeit, hogy juice-t igyon!

Ez csak több ellenállást okoz, mint amennyi hasznot hoz. Próbálkozzon más módokon is, hogy rávegye őket, hogy igyanak egy kicsit, például adjon valami fincsi smoothie-t a zöldségléhez. Nem kell kapkodni. Inkább hanyagolja egy ideig a juice itatását, minthogy örök ellenállást váltson ki a gyerekből a juice puszta gondolta is. Az erőszakosság nem növeli a napi zöldségbevitelt, pont ellenkezőleg: csökkenti…

11. Indulhat a házi verseny!

Találjon ki egy olyan versenyt, amelyben a legjobb receptet vagy a legjobb receptnevet kitaláló gyermek nagyon vagány díjat nyer. Aztán büszkélkedjen el mindenkinek gyermeke kreativitásával!

12. Kezdje nagyon egyszerűen!

Kezdésenk azt javsoljuk, hogy a lehető legegyszerűbben kezdjen hozzá: egy vagy két összetevővel, például sárgarépával és édes, vörös almával. A zöldségeket hagyja későbbre. A cékla szép, étvágygerjeszõ színt ad. De ne használjon túl sokat, mivel rendkívül tömény. Sok kicsi, sokra megy.

Lassan kezdjen el hozzáadni olyan dolgokat, mint egy kis zeller vagy egy kis brokkoli.Lassan, de biztosan. Ne kezdjen olyan erős ízű növényekkel, mint a búzafű, aminek még sok felnőtt sem bírja az ízét, nemhogy egy gyerek!

4 Szuper Finom Gyümölcs- és Zöldséglé Recept Gyerekeknek

Most, hogy mindent tud arról, mik az előnyei annak, ha gyermekek számára készít gyümölcs- és zöldségleveket, és rengeteg tippet adtunk a családja számára a levek hatékony bevezetéséhez, itt az ideje néhány finom gyümölcs- és zöldséglé receptnek! Ezek alkalmasak az egész család számára, de kifejezetten ajánljuk gyermekek számára!

 

Szuperhős Sárga Juice

– 3 db közepes sárgarépa
– 1 db lédús piros alma
– 1 cm-es ananászdarab

Ez a recept jó kiindulópont – a gyerekek megismerik a friss gyümölcslé ízét, anélkül, hogy a zöldségek erős íze rossz érzést keltene bennük. Egy idő múlva fokozatosan kísérletezzen kis mennyiségű egyéb zöldség hozzáadásával, de csak lassan és türelmesen!
1. Alaposan dörzsölje le a répák külsejét. Nem kell megpucolni, de azért meg kell tisztítani őket, és a zöldjüket dobja el.
2. Mossuk meg az almát. Amennyiben gyümölcsprést használ akkor nem kell meghámoznia, hiszen a szűrők automatikusan külön választják a finom levet a magoktól. A gyümölcsprés adagolónyílásának méretétől függően előfordulhat, hogy az almát kisebb darabokra kell vágnia.
3. Hámozzuk meg az ananászt és szeleteljük fel.
Tegye bele a hozzávalókat a gyümölcsprésbe, mindegy milyen sorrendben, és mehet a buli!

Lila Lebegés

– Fél apró fiatal cékla
– 3 közepes sárgarépa
– 1 piros alma
1. Mossa meg és pucolja meg a céklát, ha szükséges, vágja kisebb darabokra. Ne használjon túl sok céklát egyszerre, mert túl erős lesz a gyerekek szervezetének.
2. Alaposan dörzsölje le a répák külsejét. Nem kell megpucolni, de azért meg kell tisztítani őket, és a zöldjüket dobja el.
3. Mossuk meg az almát. Amennyiben gyümölcsprést használ akkor nem kell meghámoznia, hiszen a szűrők automatikusan külön választják a finom levet a magoktól. A gyümölcsprés adagolónyílásának méretétől függően előfordulhat, hogy az almát kisebb darabokra kell vágnia.

Rakjon mindent a gépbe és indítsa el. A cékla nagyon étvágygerjesztő lila-piros színt ad a lének!

 

Vagány csávó ital

– 6 cm uborka
– 3 közepes sárgarépa
– 1 piros alma
– egy közepes paradicsom fele
– 1 cm-es ananászdarab
1. Mossa meg az uborkát
2. Alaposan dörzsölje le a sárgarépa külsejét. Nem kell meghámozni, de a zöldjüket dobja el
3. Mossuk meg az almát. Amennyiben gyümölcsprést használ akkor nem kell meghámoznia, hiszen a szűrők automatikusan külön választják a finom levet a magoktól. A gyümölcsprés adagolónyílásának méretétől függően előfordulhat, hogy az almát kisebb darabokra kell vágnia.
4. Mossa meg a paradicsomot, hámozza meg az ananász szeletet.

Rakja bele a hozzávalókat a juicerbe, és élvezze a receptet!

 

A muszkli szörny itala

– 2 cm ananász szelet
– 2 közepes sárgarépa
– 1 szelet zeller
– 2 fiatal spenót levél
– 1 kis mandarin
1. Hámozzuk meg az ananászt, és vágjuk darabokra.
2. Dörgölje meg a sárgarépát és dobja ki a leveleit.
3. Mossa meg a zellert és a spenótot.
4. Hámozza meg a mandarint és távolítsa el a magokat.
A spenótleveleket tekerje fel és a répával együtt rakja bele a gyümölcsprésbe, majd mehet az összes maradék hozzávaló. Ez a gyümölcs- és zöldséglé recept a zöldek bemutatója – a fiatal spenót nem olyan erős ízű, így kellemesebb ízt ad az italnak. Használhat egy vagy két kicsi brokkoli rózsát is, ha nincs spenót.
Tessék, itt van. Négy egyszerű gyümölcs- és zöldséglé recept a gyerekek számára. Miután hozzászoktak a különböző ízekhez, elkezdhet kísérletezni más összetevőkkel is.

Friss Mandulatej Házilag…

Tipp: ha további ízeket szeretne hozzáadni, próbáljon ki hozzá egy kis juharszirupot vagy mézet, őrölt fahéjat vagy frissen reszelt szerecsendiót. Ha olyan lassú gyümölcsprést keres, amellyel finom mandulatejet készíthet, nézze meg a Hurom HA présgépet vagy a Byzoo Zebra gyümölcsprést. 

Spóroljon 2.500 Ft-ot és inspirálódjon receptötleteinkből…

 

Jelenleg épp nem tervezi, hogy gyümölcsprést vásárolna? Semmi gond! Mi ennek ellenére megajándékozzuk 2.500 Ft-tal és fantasztikusan finom recept különlegességeinkkel. Értesüljön elsőként a legújabb akciókról és kedvezményekről. Továbbá megtudhatja, hogyan éljen egészségesebben a frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztásával.

Updating…
  • Nincsenek termékek a kosárban.

12 Szuper Egészséges Juice Recept

Töltse le most Ingyenesen a SuperJuice-okat tartalmazó 12 Egészséges Juice Receptkönyvünket. Adja meg nevét és email címét...

Adatait 100%-ig biztonságban kezeljük és azokat harmadik félnek nem adjuk át.

-2500Ft

Ajándék Kuponkód

2500 Ft

Azonnali hozzáférés a kuponhoz

A kedvezményes kupont azonnal elküldjük az email címére és elfogadja az Adatvédelmi Nyilatkozatunkat

Köszönjük!

 

Az Ön kuponkódja:

 

B-YZ2018-G