Gyümölcsprés vagy turmixgép? Vajon melyik a jobb választás?

Préselni vagy turmixolni? – Mi a különbség?

Gyakori tévhit, hogy a gyümölcsprés és a turmixgép ugyanaz. Ez félreértéshez vezet a vásárlók körében, akik gyakran csak a konyhájukban található gyümölcs- és zöldséghalmot szeretnék egy pohár folyadékra redukálni, amilyen könnyen csak lehetséges. De ennek több különböző módja van, tehát fontos tudni, mik ezek a gépek és melyik a legjobb választás számodra.

A turmixgép és a gyümölcsprés két különböző dolog, különböző célokra. Igen, mindkettő ízletes gyümölcsöket és zöldségeket alakít át finom, tápanyaggal teli lévé, de a módja, ahogy ezt teszi és a végeredmény egyáltalán nem ugyanaz.

A gyümölcsprés szétválasztja a rostot a gyümölcs és a zöldség többi részétől. Csak a “híg, szűrt” lé marad fogyasztásra. A fennmaradó rostos pépet kidobjuk. Ez azt jelenti, hogy poharanként több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz. A vitamint és tápanyagot a lehető legjobban emészthető formában juttatod be a szervezetedbe.

A hagyományos turmixgép az egész gyümölcsöt vagy zöldséget dolgozza fel, beleértve a rostot is. Ez sűrűbb italt eredményez (általában ezt smoothie-nak hívják) és hosszabb időre van szükség a megemésztéséhez. Minden tápanyaghoz hozzájutsz, de lassabban szívódik fel a szervezetedben. Hosszabb időre csökkenti az éhségedet, és tovább érzel teltséget.

A vákumos turmixolás az egyik legújabb eljárás, amelynek során a turmixolás során először vákummal kiszívjuk a levegőt a kehelyből, így megakadályozuk az alapanyagok oxidálódást. Ennek eredményeképpen a zöldségek, gyümölcsök a turmixolás végén nemcsak frissebbek, de tápanyagtartalmuk is sokkal nagyobb arányban marad meg, mint a hagyományos turmixolás során. Sokkal lágyabb, selymesebb és oxidációmentes turmixot kapunk.

Nagy előnyük, hogy ezekhez a készülékekhez jár egy hordozható To-Go tartály amiben szintén vákum alatt elzárva tudod hosszan megőrizni a frisseségét az elkészült smoothienak, vagy juice-nak! Kattints ide és nézd meg működés közben a legújabb vákumos turmixgépeket, amiknek a segítségével oxidációmentesen turmixolhatsz.

Két fontos kérdés, ami gyakran felmerül az emberekben, amikor rálépnek erre az egészséges életmódhoz vezető fantasztikus útra.

Van egyáltalán bármiféle különbség a gyümölcsprés és a turmixgép között?

A rövid válasz: igen. De bővebben? Meg kell magyaráznom.

Először is, nézzük a legalapvetőbb különbséget a gyümölcsprés és a turmixgép között! Ha gyümölcsöt helyezel a gépbe és az a kérdésed, vajon a géped gyümölcsprés-e vagy turmixgép, csak nézd meg a végeredményt! Ha pép marad a gyümölcslében, akkor turmixgéped van. Ha nincs benne semmi más, csak sima ízletes lé, akkor….kitaláltad, gyümölcsprést használtál.

Elég egyszerűnek tűnik? Az is.

De ez még nem a történet vége. Sok ember próbálja kitalálni, melyik is felel meg jobban az igényeinek. Elvégre, ha az egészségi állapotodon szeretnél javítani, tudod, mennyire fontos napi étrendedet még több gyümölccsel és zöldséggel kiegészíteni. Egy gyors, problémamentes módja lehet ennek, ha beszerzel egy gyümölcsprést vagy egy turmixgépet.

Több gyümölcsöt fogyasztani napi rendszerességgel nem mindig a legegyszerűbb az emberek számára. Magadhoz vehetsz néhány darab almát és narancsot, viheted őket magaddal az ebéded mellé, de tényleg megeszed? Talán egyet napközben. De naponta sokkal több gyümölcs fogyasztására van szükséged.

Miért?

Mert minden fontos tápanyag megtalálható egy tipikus gyümölcsben. C-vitamin, kálcium, nátrium és sok minden más – mind egyben egyetlen piciny gyümölcsben. Bár lehet, hogy hozzászoktál különböző vitamin-készítmények fogyasztásához az évek során, az nem elegendő a testednek. Azért, mert a tested valójában a bevitel módja miatt nem szívja fel mindezt a sok tápanyagot.

A lényeg ez: hacsak nem alkotják a gyümölcsök és a zöldségek étrended meghatározó részét, nem fogsz hozzájutni a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz és ez hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethet beleértve a fáradtságot, alacsony energia szintet, betegségekre való hajlamot, stb.

Ezért lettek ennyire népszerűek a gyümölcsprések és a turmixgépek az utóbbi években. A hirdetésekben úgy jelennek meg, mint gyors és egyszerű módja annak, hogy egyetlen italba csomagolj mindent, amire szükséged van és ezek olyan eszközök, melyekkel a bevitel is megfelelő módon biztosított.

Próbálj meg az irodádban az asztalodnál ülve megenni egy kiwit vagy egy narancsot! Nem akarod megérinteni a számítógéped billentyűzetét az evéstől ragacsos ujjaiddal. Nem annyira kényelmes! És, ha sokáig teszed ezt, a több gyümölcs fogyasztásával kapcsolatos terved dugába dől.

Melyik jobb? A gyümölcsprés vagy a turmixgép?

Végső soron az eredmény a személyes preferencia. Néhányan élvezik a rostokat, ami a turmixolás közben a gyümölcsből kijön. Ez a pép oldhatatlan, ami azt jelenti, szervezeted nem lesz képes megemészteni. Oké, akkor mégis, miért akarjuk ezt? Nos, először is, ez a pép rostot tartalmaz – és a rost hihetetlenül fontos szerepet játszik az emésztési folyamatban. Ha valaha láttál már rost-tartalmú étrend-kiegészítőről szóló reklámot, akkor tudod, hogy az emberek emésztését szabályossá teszi. Ez azt jelenti, ha nem jársz naponta ugyanabban az időben WC-re, akkor a te emésztésed nem „szabályos”.

A rost ebben nyújt segítséget. Segít a székrekedésben, szóval, ha nehéz idők járnak rád, amikor WC-re kell menned, akkor valószínűleg fontos rostok hiányoznak az étrendedből.

Azonban, ha a pépről beszélünk, ez teszi különlegessé a gyümölcslé ízét. Néhány embernek nem számít, néhányan különösen szeretik a rostosabb italokat, néhányan egyszerűen ki nem állhatják. Amennyiben azok közé tartozol, akik élvezik a pép ízét, akkor jól teszed, ha inkább a turmixgépet választod, amikor gyümölcslével kívánod kiegészíteni napi étrendedet. Ha nem szereted a pépet, vagy ez az extra rost nem játszik nálad fontos szerepet, akkor egyértelműen a gyümölcsprésre van szükséged.

Ez alapjában véve ennyire egyszerű. Van néhány ember, aki egyszerűen megveszi és használja mindkettőt. Ne felejtsd el, ha rálépsz erre az útra, meg kell fontolnod napi étrended kiegészítését több adag gyümölccsel és zöldséggel (ebédnél és vacsoránál, például zöldségekkel). Ha a turmixgépet választod, akkor alapvetően mindenhez hozzájutsz, amire szükséged van.

Mi az én személyes választásom?

Nekem személy szerint mindkettő van és erre jó okom van. Vannak bizonyos gyümölcsök és zöldségek, melyeket péppel együtt szeretek és vannak olyanok, amiknek a pépjét ki nem állhatom. Az, hogy van gyümölcsprésem és turmixgépem is, biztosítja számomra a rugalmasságot bármely nap. Csodát tett, jobbá tette az egészségemet, alapjában véve energikusabb lettem, összességében pedig sokkal jobban érzem magam.

Tehát, ha azon gondolkozol, hogy gyümölcsprést, vagy turmixgépet kellene-e venned és most nem engedheted meg mindkettőt magadnak, csak arra gondolj, mi a véleményed a pépes narancsléről. Legyen benne, vagy ne? Ez fogja megmutatni számodra a jó irányt.

Ha még mindig egy kicsit bizonytalan vagy a különbségben, rakjunk egymás mellé egy hagyományos turmixgépet és egy gyümölcsprést – és vizsgáljuk meg a különbséget mindkettő között.

Préselés vagy turmixolás? – Melyik egészségesebb?

Sok lelkes turmixoló azt fogja mondani, hogy a gyümölcspréselés pazarlás, ugyanakkor a préselést jobban kedvelők azzal fognak érvelni, ez a legjobb olyan lehetséges mód, amivel minden szükséges tápanyaghoz hozzájuthatsz. Az igazság az, hogy nincs helyes válasz; a feldolgozás mindkét módjának vannak előnyei és hátrányai és mindkettőnek helye van egy egészséges konyhában. Olvass tovább, hogy megismerhesd mindegyik előnyét!

A turmixolás előnyei:

 • Nincs hulladék:
  A turmixgép mindent feldolgoz, amit beleteszel; nem marad a végén kidobandó rostos pép. Ha aggódsz a gyümölcspréssel termelt „hulladék” miatt, a turmixot jobban fogod kedvelni.
 • Lassan bejuttatott energia
  A szervezetbe a turmixitallal bejuttatott rostok lelassítják az emésztést, így az energia lassabban és egyenletesen szabadul fel. Ez megakadályozza a cukorszint emelkedését és csökkenését, ezért az ital elfogyasztása után hosszabb ideig tart majd a teltségérzet.
 • Segíti az emésztést
  A gyümölcsből és zöldségből származó rost keresztüljut az emésztőrendszeren, úgy működik, mint egy seprű, ami tisztára seper. Ez segít a mérgek eltávolításában.

Ha turmixolással szeretnéd kezdeni, mindenképp nézd meg a legújabb vákumos turmixgépünket, aminek a segítségével oxidációmentesen turmixolhatsz.

Turmixgép típusok

 • Kelyhes Turmixgépek
  A kelyhes turmixgépek megfelelőek az általános konyhai használatra és nagyszerű smoothie-kat lehet vele készíteni. Az olcsóbb modellek lehet, hogy nem képesek a keményebb zöldségeket turmixolni, vagy a ropogós, keményebb magokat egyenletesen felaprítani, de egy egyszerű hagyományos turmixgép nagyszerűen fog működni a puha gyümölcsök, zöldségek, joghurt, mogyoróvaj, méz és más lágy összetevők feldolgozása esetén. Elég nagyok a nagy mennyiségű összetevők feldolgozásához, tehát fantasztikusan jók, ha nagy mennyiségű smoothie-t szeretnél egyszerre előállítani. Tökéletes nagy családoknak és nagy mennyiségű ital előállítására.
 • Egy adagos turmixgép
  Ez az egy adagos csésze-turmixgép az elmúlt évek során nagy népszerűségre tettek szert. Talán a legismertebb a Nutribullet turmixgép, bár hasonló dizájnok kaphatók a vezető konyhai márkákban is. Ezeknek a turmixgépeknek a vonzereje a leválasztható fedeles csésze vagy kulacs. A smoothie alapanyagait közvetlenül bele kell tenni a csészébe, ami a turmixgép éleihez kapcsolódik. Amint elkészült az italod, egyszerűen csak le kell választani, rátenni a fedelét és már mehetsz is vele. A legnépszerűbb dizájnokat legalább két csészével vagy kulaccsal árulják. Gyorsak, hatékonyak és hihetetlenül egyszerű a használatuk. Tökéletes elfoglalt egyedülállóknak vagy pároknak, útközbeni turmixolásra.
 • Újdonság a Vákumos Turmixgépek
  A vákumos turmixolás az egyik legújabb eljárás, amelynek során a turmixolás során először vákummal kiszívjuk a levegőt a kehelyből, így megakadályozuk az alapanyagok oxidálódást. Ennek eredményeképpen a zöldségek, gyümölcsök a turmixolás végén nemcsak frissebbek, de tápanyagtartalmuk is sokkal nagyobb arányban marad meg, mint a hagyományos turmixolás során.

Sokkal lágyabb, selymesebb és oxidációmentes juice-t kapunk. Nagy előnyük, hogy ezekhez a készülékekhez is jár egy hordozható To-Go tartály amiben szintén vákum alatt elzárva tudod hosszan megőrizni a frisseségét az elkészült smoothienak, vagy juice-nak! Kattints ide és néd meg működés közben a legújabb vákumos turmixgépeket, amiknek a segítségével oxidációmentesen turmixolhatsz.

A gyümölcspréselés előnyei

 • Gyors felszívódás
  Amikor préseléssel levet nyersz ki a gyümölcsből vagy a zöldségből, akkor minden emészthetetlen rostos pépet kihagysz. A vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli lé könnyen felszívódik, tehát a testedben egyenesen oda kerül, ahol erre szükség van.
 • Fogyassz egyszerre több zöldséget és gyümölcsöt!
  A préselési folyamat eltávolítja a nagy tömeget az italodból, így sokkal több gyümölcsből és zöldségből kigyűjtött vitamint és ásványi anyagokat tudsz egy ugyanakkora méretű pohárba sűríteni.
 • Könnyű emésztés
  A lé folyékony tartalma megkönnyíti az emésztést, mivel a rost eltávolításra kerül. Amennyiben emésztési problémákkal küzdesz, ez megfelelő módja lehet annak, hogy a szervezeted számára egy kis pihenőt biztosíts, az alapvető tápanyagok hiánya nélkül.

Gyümölcsprések típusai

Amikor gyümölcspréselésről beszélünk akkor jó ha tudjuk, hogy ilyenkor egy erős csiga segítségével egy szűrőnek nyomjuk a zöldségket vagy gyümölcsöket és a szűrőn található kis lyukakon keresztül távozik a zamatos juice. Így a préselés közben nem keletkezik hő és nem levegőzik a lé. Ez nagyon fontos, mert mint tudjuk az oxigén és a magas hőmérséklet hatására csökken a lé tápanyag és vitamintartalma. Ezzel a préseléssel egy zamatos, ízletesen, tápanyagokban és vitaminokban gazdag levet kapunk.

Vízszintes csigás gyümölcsprések
A vízszintes csigás gyümölcsprések egy vagy két csiga segítségével préselik ki a gyümölcslevet és nyomják egy tartályba. A lé lefolyik egy tartóba, hátrahagyva a pépet. A szilárdabb anyagból készült csigák általában 55-80 percenkénti fordulatszámmal forognak. Az óvatos, precíz facsarási eljárás azt jelenti, hogy a facsarás során a készülék nemcsak több tápanyagot őriz meg, mint más hagyományos gyümölcscentrifugák, hanem jelentősen nagyobb mennyiségű juice-t is készít.
Az aránylag kis adagolónyílásnak köszönhetően apró darabokra kell feldarabolni a hozzávalókat és ez a hátrányuk vizszintes csigás préseknek.

Függőleges gyümölcsprések
A legújabb ún. függőleges csigás gyümölcsprések előnye, hogy a hozzávalókat kényelmesen felülről adagolva tudjuk lepréselni. Akár egészben is bele tudjuk tenni az összetevőket. A préseléskor a készülékek a csigával egy szűrőn keresztül átpréselik és kipréselik az összes levet a gyümölcsökből és zöldségekből.
Nagyon hatékonyan nyerik ki a levet az összetevőkből és őrzik meg az összes fontos tápanyagot. Azok számára ajánljuk ezeket, akik a levekből a lehető legtöbb egészségügyi előnyt szeretnék kihozni. Tökéletes választás azoknak akik tápanyag-dús leveket szeretnének otthon előállítani.

Melyik gyümölcsprést ajánljuk?

Rengeteg csodálatos gyümölcscentrifuga és gyümölcsprés kapható az üzletekben. Amikor megkérdezik tőlünk, hogy milyen facsarót ajánljuk személyes használatra, mi azt javasoljuk, hogy válaszd a Hurom-ot, Kuvings-ot vagy a legújabb Byzoo gyártó gyümölcspréseit.

Dupla 2-1 Csomag: Byzoo Zebra Gyümölcsprés + Byzoo Giraffe Vákumos TurmixgépMiért ezeket ajánljuk?

Mi már elvégeztük a munka nehezét hiszen az elmúlt években számos centrifugát és gyümölcsprést kipróbáltunk és bátran ajánljuk a ezeket számodra is. Meglátod, sok-sok örömteli pillanatban lesz részed és zamatosabbnál-zamatosabb ízeket fogsz vele “varázsolni” Te is!

A legújabb Byzoo Zebra készülékkel sokkal egyszerűbbé válik az előkészítés, hiszen nem szükséges apróra feldarabolnod a gyümölcsöket és zöldségeket. A nagy adagolónyílásnak köszönhetően szinte gyerekjáték lesz a juice-készítés!

Filozófiánk központjában az egészség és a kényelem harmonikus összhangjának elhozatala áll. Segítünk az embereknek visszatérni egy egészségesebb, természetesebb élethez, ahol könnyebben hozzáférhetnek a vitaminokban dús tápanyagokhoz és élvezhetik a gyümölcsök ill. zöldségek természetesen gazdag zamatát.

A Byzoo Zebra egy új generációs facsaró, amely jelenleg a legalacsonyabb 38-as fordulatszámon működő lassú gyükölcsprés. Így még több vitamint és antioxidánst őriz meg, mint a gyümölcscentrifugák, a lassú és alapos ultém csigának a segítségével. Ez a hidegen sajtolási rendszer úgy állítja elő a levet, hogy közben nem súrolja vagy melegíti fel a nagy sebesség következtében az alapanyagokat, így megmaradnak a természetes ízek és színek. A Byzoo gyümölcsprésekkel több vitamin és akár 2-szer több lé kerül a poharunkba.

 

Mit mondanak mások a nálunk vásárolt gyümölcsprésekről?

“Ezek a gyümölcslevek szinte mindig tökéletesek! Hámozzunk meg egy citromot és a leve jobb, mint amit a citrom facsaróval készítettünk! Imádom, ahogy kiválóan feldolgozza a zöld leveleket anélkül, hogy egy csepp is kárba veszne és gyönyörűen néz ki egy üveg pohárban.” – Szendrey Bernadett, Pécs


„Volt már egy pár gyümölcscentrifuga az életemben, és azt mondhatom, teljesen őszintén, hogy ez a gyümölcsprés a kezemben a kedvencem. Csendes, gyors és nagyon finom gyümölcslevet készít. Ezt mindenkinek meg kellene kóstolnia. Bátran ajánlom mindenkinek.” – Erdélyi Dániel, Budapest


“Abszolút megéri a rá költött pénzt. Ideges voltam, hogy ennyit költök az első gyümölcsprésemre, de kiderült, hogy a legjobb választás volt.” – Kelemen Mónika, Szentendre


“Nagyon boldog vagyok, hogy nekem is Hurom gyümölcsprésem van. Számomra ez a legjobb a világon, mivel jobb mint a régi Philips gyümölcscentrifugám. Össze sem lehet hasonlítani. Könnyű tisztítani, szórakoztató és könnyen használható, és imádom, hogy sok levet kapok, ami nagyszerű. Gyorsan és hatékonyan készíthetek gyümölcsleveket, feldolgozhatok zöldségeket , mint a kelkáposztát és az angol zellert. Az egyik kedvencem, amikor uborkát, angol zellert, almát, répát és lime-ot préselek egyszerre! Ez a kedvenc receptem! Amit még nagyon szeretek, hogy be tudom állítani, hogy mennyire legyen pépes vagy lédús a gyümölcslé, amit inni szeretnék. A kis kart csak kinyitom vagy bezárom és kész. A lé általában kevés habot tartalmaz, de ez attól függ, milyen gyümölcsöt használok. Szeretem azt is, hogy garancia van rá.” – Pálffy Krisztina, Székesfehérvár

Préselni vagy turmixolni?

A gyümölcsprések vagy turmixok közötti vita az egészségesen táplálkozók között továbbra is fennmarad. Mint sok más vita esetében, valójában itt sincs egyetlen olyan tökéletes válasz, ami mindenki számára megfelelő.
Lehet, hogy az egyiket választod a másik helyett, valamilyen tápanyaggal vagy emésztéssel kapcsolatos igényeid, behatárolt anyagi helyzeted miatt, vagy egyszerűen azért, mert az egyiknek az ízét jobban kedveled a másiknál.
Azonban egy jól felszerelt konyhában elfér egy gyümölcsprés is és egy turmixgép is, és kiélvezheted mindkettő előnyeit.
Reméljük, éppannyira élvezetesnek találtad ismertetőnket, mint amennyire mi élveztük a megírását!
Ha hasznosnak találtad, inspirálónak, vagy akár olyannak, ami megváltoztatja az életedet – nyugodtan említs minket társasági körökben. Ez nagyban segít más embereknek abban, hogy rátaláljanak oldalunkra és elkezdjék saját léfacsaró útjukat.
Egészségetekre!

Újdonság

 • No products in the cart.