Juice Receptek
Méregteleníteni? Fogyni szeretnél? Vagy csak egyszerűen több gyümölcsöt illetve zöldséget építenél bele családod étrendjébe?
A facsarásnak végtelen előnye van és mivel a gyümölcsprések képesek szinte bármilyen gyümölcsöt, zöldséget, fűfélét és csírát kifacsarni, soha nem fogyhatsz ki az új és ízletes kombinációkból. Íme egy kis ízelítő a kedvenc receptjeinkből, melyek nagyon könnyedén elkészíthetőek és mennyei ízvilágukkal még a kezdő “juice” fogyasztók számára is bátran ajánljuk…
Lila Varázslat
Hozzávalók 2 főre:
– 3 db kis cékla, meghámozva
– 2 db alma
– 1 db narancs, meghámozva
– kis darabka gyömbér (kb. 1,5 cm hosszú), meghámozva
– 1/2 citrom
Ennek a cékla alapú, csodálatosan lila-vöröses gyümölcs–és zöldséglének biztosan nem fogsz tudni majd ellenállni! A cékla tápanyagokban rendkívül gazdag; élelmi rostot, folsavat, káliumot, magnéziumot, A, B1, B2 és C vitamint tartalmaz.
Vöröses-lilás színe szinte egyértelműen adja kiváló vérképző hatását, így nyersen salátaként vagy léként fogyasztva segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, bizonyos helyeken még kiegészítő gyógymódként is ajánlják vérszegénység esetén. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
Elkészítése roppant egyszerű: préseld át az összetevőket a céklákat, almákat, narancsot és gyömbért és a végén add hozzá a citromot. Azonnal fogyasszuk!
Sárga Banános Smoothie
Hozzávalók 2 főre:
– 1 db banán, meghámozva
– 2 db alma
– 3 db sárgarépa, meghámozva
– 1-2 db narancs, meghámozva
A banánnak igen kedvező a vitamin- és ásványianyag-tartalma. Káliumban, magnéziumban igen gazdag – ez a megfelelő só-víz háztartásért, valamint a megfelelő szívműködésért felelős. Ezen kívül tartalmaz mangánt, jódot, vasat, rezet és foszfort, valamint A- és E-vitamint, amik egyben antioxidánsok is.
Az alma szuper-gyümölcs, amit bátran tehetsz szinte minden gyümölcslé vagy zöldséglébe! Egy régi közmondás szerint: “napi egy alma – az orvost távol tartja”. Az alma minden porcikájában különösen értékes táplálék. Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga, a pektin sokféle jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre: rendezi a székletet, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet.
Zöld Vitalitás Bűvölet
Hozzávalók 2 főre:
– 3-4 db zellerszár
– 1 db alma
– fél fej brokkoli
– fél citrom vagy lime, meghámozva
– kis darabka gyömbér (kb. 1,5 cm hosszú), meghámozva
A zeller nyugtatja az idegeket! Ezen felül jótékony hatással van a vesékre, és segít a hátramaradt méreganyagokat eltávolítani a szervezetből. Csökkenti a vérnyomást. A zeller segít eltávolítani a különböző savakat a gyulladt izületekből, és segít kezelni a gyulladt izületi és reumatikus problémákat. Elősegíti a vesék működését, mint gyulladáscsökkentő és antioxidáns. Nagy mennyiségben is fogyasztható, mert kevés kalóriát tartalmaz.
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g brokkoli energiatartalma 100 kJ (24kcal). Zsírtartalma mindössze 0,2 g, szénhidráttartalma 2 g, fehérjéje 3 g. Rosttartalma jótékony hatású székrekedéses panaszoknál, mivel serkenti a belek mozgását. Ásványi anyagai közül említésre méltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (87mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin, C-vitamin, K-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a béta-karotin. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.
A brokkoli az egyik C-vitaminban leggazdagabb zöldség: nyersen 115 mg, de még főzés után is 35-90 mg C-vitamin található benne. A brokkoli számos növényi tápanyagot, fitonutrienst tartalmaz. Ebből máig 33 félét azonosítottak, többek között: karotinoidok, kumarinok, flavonoidok, glukozinolátok, indolok, isothiocianátok, lutein, sulforafánok, terpének és fenol savakat.
Rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a daganatos betegségekkel) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az „egészségmegőrző” élelmiszereknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonsággal rendelkeznek. Bátran fogyassz belőle Te is minden nap!